Kız Ney (Sol / Rast) , yani tüm delikleri kapadığımızda Piyano'da Sol sesine denk gelmektedir.
Bazı müzisyenlerce Piyano "Sİ" Ney olarak da bilinmektedir. Ancak Piyanodaki Si sesi alttan 1 delik açıldığında duyulmaktadır. Hicaz, Buselik, Kürdi, Uşşak, Hüseyni, Saba ve bunun gibi dügah'ta karar kılan makamlar için karar sesi Piyano'nun Si notasına denk gelmektedir.
Fakat tüm delikler kapandığında icra edilen Sol yani Rast perdesinde karar veren Nihavend, Rast, Hicazkar, Kürdilihicazkar vb. makamların karar seslerinde Piyano "La" sesini duymuş oluruz. Keza Hüzzam - Segah makamlarını 4 Ses yani Kız Ney ile icra ettiğimizde karar perdemiz Piyano Do Diez" 'e tekabül etmektedir.
Kız Ney, Yerinden akort'tan 4 ses aşağı olup, Akort olarak Ana Ahenk Neylerin içinde kabul edilmiştir.
KIZ NEY
Kız Neyi'nin ismi nerden gelmektedir ve de neden Kız Ney'i denilmektedir
Eskiden musiki meclislerinde üflenen Ney hep Şah Ney olduğundan bu meclislerde ve dışında ağırlıklı olarak Şah Ney ve Mansur Neyler üflenmekteydi.
Bayanlar'ın boyu ve fiziki yeterliliği Şah Ney ya da Mansur Ney'i üflemeye uygun olmadığından dolayı, Bayanlar üfleme'de rahat edebilecekleri ve onlara uygun Ney olan bir Ney'e yönlendir
ilmişlerdir.
Bu Ney'in ismi'nin daha önce başka bir isimde olması yüksek ihtimaldir. Ancak genelde onlara uygun bir Ney olduğundan ismi günüzmüze kadar "Kız Ney" olarak anılagelmiş, Musiki terimlerimiz arasına yerleşmiştir.
KIZ NEY ÖLÇÜ VE UZUNLUĞU
Kız (Ana âhenKız (Ana âhenk) 685-715 mm
Kız Ney Nısfiyesi (Kalın Sol / Kaba Rast) (Ana âhenk) 343 - 358 mm
Kız - Mansur Ney Mabeyni Nısfiyesi (Kalın La bemol / Kaba Nim Zirgüle) (Ara âhenk) 365 - 380 mm
Kız Ney alttan bir delik açık olduğunda Batı Müziği'nde Si , Türk Müziği Sesi olarak da Mi'dir.
Kız Ney Piyano Karşılıkları ;
Kız Ney'de Batı Müziği'nde(Piyano)
DO RE
RE Mİ
Mİ FA#
FA SOL
SOL LA
LA Sİ
Sİ DO#