top of page
Yazarın fotoğrafıneyatolyesi

KAWALA SAZI HAKKIDAN BİLİNMESİ GEREKENLER

Kawala, sesleriyle sonuna kadar oynama yapılabilen bir Mısır üflemeli enstrümanıdır.

Geleneksel Ortadoğu müziğinde çok kullanılmakta olan popüler bir enstrümandır. Her ne kadar ney ile aynı kamış ailesinden gelse de, ney'de olan arka delik, Kawala'da bulunmaz.

   

Kawala temellerini Mısır halk müziği köklerinden almıştır. Mısırlı halk müziği camiasında kullanılan bir çok halk müziği ezgi ve vokallerinde, Kawala enstrümanının tınılarının etkisi vardır.


Kawala yapısı bakımından içi  boştur. Ney'de olan boyun kısmında kalan boğum Kawala'da bulunmamaktadır. Boğum sayısı  Kawala'da önemli değildir. Sistem olarak farklı bir ölçü yapısı vardır.  Önde 6 deliği bulunmakla birlikte arkada deliği bulunmamaktadır.  12 tonda da çeşitli boy ve ölçülerde kavala yapılabilmektedir.

   

Kawala'da delik aralıklarının Ney'den farklı ve de daha geniş olması sebebiyle üflenebilecek en büyük boy akord Do diez'dir. Lakin Do diez akord Kawala bile çok tercih edilmemektedir. Re Kawala daha sık ve uygunlukla icra edilmektedir.


Kawala sazı çok içli bir sazdır. İcra edecek her müzisyenin elinde farklı bir tını, farklı bir his şeklinde ortaya çıkar.  Üflemeyle ve parmakla perde üzerinde  oynanarak, çeşitli komalar, sesler  tınılar elde edilmektedir. Bu sesler üfleyenin duygu ve düşünceleriyle birleştiğinde , ortaya etkileyici bir müzik duyumu çıkarmaktadır.. 

  

Genel olarak  Mısır'ın dini bayramlarında, geleneksel törenlerinde, anma ve yad toplantılarında, Gösteri ve konserlerinde ney ile birlikte temel saz olarak yerini almaktadır.

Kamış , Pvc ve de Bambu çeşitleri mevcuttur.



72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page